Fler artiklar

Öka lusten med sex frågor om pengar
  • relationsekonomi

Öka lusten med sex frågor om pengar

Prata pengar och öka lusten i förhållandet! Låter det motsägelsefullt? Egentligen är det inte så konstigt. Ofta utgår man från att ens partner har samma syn på ekonomi som man själv har, trots att det sällan är så. Och om man då inte pratar om det kan olika prioriteringar och sätt att hantera pengar skapa onödig irritation i relationen.

Vad är en rättvis ekonomi?

Hur ska ni organisera er ekonomi för att det ska kännas rättvist för båda? Är det bara att dela alla utgifter på mitten eller bör den som tjänar mer också betala mer? Kom ihåg att det finns inget rätt eller fel svar på frågorna nedan. Det viktiga är att ni pratar igenom, försöker hitta kompromisser, reder ut och lyckas förstå varför ni inte är helt överens. Om ni inte är det alltså.

1. Känner du att jag borde betala mer av våra gemensamma utgifter?

Om du och din partner tjänar exakt lika mycket och har samma förutsättningar så kan det kännas rättvist att dela lika på allt. Om lönerna skiljer sig mycket i ett förhållande kan man använda sig en del av en procentregel. Den innebär att ni betalar lika mycket i procent av er lön. Om en av er tjänar 20 procent mer bör den stå för 20 procent mer av de gemensamma utgifterna.

2. Ska den som tagit ut mest föräldraledighet bli kompenserad?

Pensionen påverkas av föräldraledighet, deltidsarbete och vabbande. Vem av er har tagit ut de flesta av föräldrapenningdagarna och är den som vabbar? Detta påverkar inte bara nuvarande inkomst utan även pensionen. Kanske har ni inte barn än men hur skulle ni göra i en sån situation? En lösning är att den som tagit ut minst föräldraledighet istället kompenserar den andres pensionssparande.

3. Tycker du att vi värderar arbete och arbete rättvist?

Kanske är det så att en av er jobbar deltid för att ha tid att hämta barn och hinna ta hand om hushållsarbetet? Värderas det arbetet lika högt som den som jobbar heltid? För den som jobbar deltid innebär det antagligen en lägre inkomst och i slutändan även lägre pension. Är det något ni diskuterat och är ni isåfall överens om hur ni löst detta idag?

4. Om vi går in med olika mycket kontantinsats, ska vi då äga lika stora delar av bostaden?

Om ni köper bostad tillsammans utan att vara gifta och ni går in med olika kontantinsats behöver ni skriva ett avtal. Utan avtal träder sambolagen in. Den innebär att om ni flyttar isär och säljer lägenheten görs en bodelning och pengarna från försäljningen delas 50/50. För att lösa det behöver ni ett samboavtal där det ska framgå hur ni vill att pengarna ska fördelas vid en eventuell försäljning.

Tänk också på att om ni gått in med olika kontantinsats kan det vara en idé att man även betalar avgift och amortering i proportion till sin andel.

5. Tycker du att jag betala för dina barn?

Är ni en bonusfamilj? Då är det inte alltid så tydligt hur ekonomin ska organiseras. Kanske är det bara en av er som har barn. För vissa är det naturligt att dela på allt eftersom man är en familj, för andra känns det konstigt att betala för någon annans barn. Det viktiga här är att ni pratar om det och bestämmer hur ni vill fördela utgifterna:

  1. Dela lika på de gemensamma utgifterna - oavsett antal barn och vad ni tjänar
  2. Dela på utgifterna efter vad ni tjänar
  3. Betala för era egna barns utgifter

6. Skulle du backa oss ekonomiskt ett par år för att hjälpa mig förverkliga en dröm?

Kanske har någon av er en dröm om att starta eget eller plugga? Hur skulle ni isåfall lösa det ekonomiskt? Är ni beredda att stötta den andre under den första tiden och betala större delen av boendekostnaderna?

Nordax image

Vad värderar ni olika?

Upplever du din partner som snål, fast hon/han anser sig vara ekonomisk eller slösaktig fast hen kanske tycker det är viktigt att leva här och nu? Har en av er velat resa men den andre har istället spenderat sina pengar på märkeskläder eller en dyr hobby? Vi är alla olika och har olika prioriteringar. Ställ frågorna nedan till varandra och diskutera. Att sätta upp gemensamma mål kan underlätta om era prioriteringar skiljer sig mycket.

1. Identifierar du mig som en sparare eller en slösare?

Kom ihåg att det är varken fel att vara en “sparare” eller en “slösare”. Prata istället om varför identifierar varandra på det sättet och om ni upplever det som ett problem i vardagen? Finns det några vanor som är lite väl slösaktiga respektive andra där den eventuelle “spararen” kunde släppa lös pengarna lite mer?

2. När störde du dig på något som har med mig och pengar att göra senast?

Är det någon speciell situation som du tycker att din partner kunde handlat annorlunda? Förklara varför och diskutera.

3. Vem av oss har dyrast vanor?

Om ni inte har helt delad ekonomi kanske det inte spelar någon roll om en av er väljer att köpa dyra kläder, spela golf och äta ostron till frukost medan den andre hellre sparar sina pengar. Men om det påverkar era gemensamma sparmål är det läge att diskutera frågan. Vill ni göra den där drömresan, ja då kanske det är nödvändigt för “spenderaren” att dra ner på sina lyxvanor ett tag.

4. Sparar du hellre till en större bostad än lägger pengar på resor?

Detta är en fråga för att komma fram till gemensamma mål. Är det så att era prioriteringar skiljer sig mycket? Hur kan ni lösa det? Ett tips är att ha flera gemensamma sparkonton för olika ändamål som ni bestämmer att båda bidrar till med en viss summa varje månad.

5. Vilka kostnader tycker du att vi kan dra ner på?

Denna fråga är speciellt relevant nu med tuffare tider och högre priser. Då är det viktigt att vara överens om vad som ska prioriteras. Att sätta upp en budget för de gemensamma utgifterna kan vara ett bra sätt. Då är båda införstådda för hur mycket ni kan lägga varje månad på mat, nöjen o.s.v. en gemensam plan att hålla er till helt enkelt.

6. Du får 100 miljoner mot att du aldrig mer får träffa mig. Vad väljer du?

Denna fråga kanske kan vara lite känslig men nog så viktig. Här har ni chans att öka lusten i förhållandet genom att tacka nej till 100 miljoner eller döda lusten helt. Vad väljer du? :)

Den här artikeln är en del av får kampanj Lustonomi - läs mer här och testa förspelet

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank