11 frågor om föräldraledighet och föräldrapenning
Föräldrapenning betalas ut för att du ska kunna vara hemma från jobbet och ta hand om ditt barn. Och visste du att numer kan även morfar, farmor eller grannen vara föräldraledig? Möjligheterna är många och det kan vara svårt att få grepp om reglerna som gäller och därför har vi samlat de vanligaste frågorna kring föräldraledighet och föräldrapenning.
1. Vem kan vara föräldraledig?
Om du är hemma med ditt barn istället för att arbeta, söka arbete eller studera kan du få föräldrapenning. Du behöver omfattas av den svenska socialförsäkringen i Sverige för att kunna ansöka. Om du alltid bott och arbetat i Sverige är du försäkrad. Men är du svensk medborgare men bor och jobbar i ett annat land är det den socialförsäkringen du omfattas av. Läs mer på försäkringskassans webbsida: Försäkrad i Sverige
2. Hur många dagar får jag föräldrapenning?
Vårdnadshavaren har rätt till totalt 480 dagar med föräldrapenning per barn. Dagarna kan delas mellan föräldrarna/vårdnadshavarna. Däremot behöver båda föräldrarna ta ut minst 90 dagar var. Är du ensamstående har du rätt till alla 480 dagar. Du kan också föra över upp till 45 föräldrapenningdagar till någon som inte är barnets vårdnadshavare. Kanske vill morfar eller farmor ställa upp? Hen kan sen ansöka om föräldrapenning. Är du ensamstående kan du föra över 90 dagar per barn.
3. Hur stor är ersättningen per månad?
Föräldrapenning betalas ut av Försäkringskassan och baseras på vårdnadshavarens inkomst. Ersättningen motsvarar ungefär 80% av den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) under de första 390 dagarna, upp till ett takbelopp ( 573 000 kr under 2024 ). De resterande 90 dagarna ger en fast ersättning på 180 kronor per dag.
4. Hur tidigt kan jag ta ut föräldraledighet?
Du har möjlighet att ta ut föräldrapenning 60 dagar innan beräknad förlossning. Båda föräldrarna kan också ta ut föräldrapenning för att delta i föräldrautbildning, som förbereder dig inför föräldraskapet innan barnet föds.
5. Kan jag spara föräldraledighet?
Ja, du kan dela upp din föräldraledighet. Det går att ta ut föräldrapenning tills den dag barnet fyller 12 år. Däremot kan ni bara spara 96 dagar från och med barnets 4-årsdag.
6. Hur många månader innan måste man ansöka om föräldraledighet?
Meddela att du vill vara föräldraledig till din arbetsgivare senast två månader innan ledigheten börjar. Gör en skriftlig ansökan där du talar om när du vill börja och sluta din föräldraledighet. Tänk på att kolla om din arbetsplats har ett kollektivavtal. Där står det om du behöver anmäla ledigheten tidigare eller senare än två månader.
7. Hur ansöker jag om föräldraledighet?
När du meddelat din arbetsgivare ska du ansöka om föräldraledighet hos Försäkringskassan. Där skapar du ett konto och fyller i ansökan om föräldrapenning. Bestäm hur ni vill dela på föräldrapenningdagarna och ansök efter det.
8. Vad är semestergrundande föräldraledighet?
120 kalenderdagar för vardera förälder är semestergrundande enligt semesterlagen. Det innebär att du tjänar in semester som vanligt under ca 4 månader. Är du ensamstående har du 180 kalenderdagar som är semestergrundande.
9. Vad är föräldralön?
Utöver föräldrapenningen som Försäkringskassan betalar ut kan du få en så kallad föräldralön eller föräldrapenningtillägg av din arbetsgivare, förutsatt att ni har ett kollektivavtal. Ersättningen funkar lite olika för olika avtal. Vanligt är att du får ut cirka 90% av lönen i 60-12 månader. Ofta är kravet att du ska ha varit anställd i minst ett år.
10. Hur delar man upp föräldraledigheten smartast?
Det är vanligt att den förälder som tjänar minst tar ut största delen av föräldraledigheten. Det kan vara logiskt eftersom inkomstbortfallet blir mindre. Däremot glömmer många att räkna in föräldralönen. Har ni båda kollektivavtal innebär det att ni går miste om 12 månaders föräldralön om det bara är en förälder som är hemma längre än 12 månader. Tänk också på att barnet får chans att känna trygghet med och lära känna båda föräldrarna om ni delar upp föräldraledigheten.
En annan viktig aspekt är att se till att kompensera den förälder som tar ut mest föräldraledighet. På längre sikt påverkas nämligen pensionen negativt. Så länge ni har gemensam ekonomi, funkar det bra men om ni separerar drabbas den som tagit ut mest av föräldraledigheten.
11. Vad innebär det att man kan ta ut 10 dagar när barnet föds?
Vid barnets födelse kan den förälder som inte tar ut föräldraledighet under den tiden, ta ut 10 dagars ledighet. Då får hen cirka 80 % av lönen från Försäkringskassan. Dessa dagar ingår utöver föräldrapenningen och dras alltså inte av från föräldraledigheten. Är du ensamstående kan Försäkringskassan bevilja att en annan person får ta ut dessa 10 dagar.
Viktigt att tänka på
- Planera i god tid: Diskutera med din arbetsgivare hur ledigheten kommer att påverka arbetssituationen och hur ni bäst kan planera för en smidig övergång.
- Dela på föräldraledigheten: Kom överens om hur ni vill dela på föräldradagarna. Detta kan påverka både er ekonomi och barnets relation till er som föräldrar.
- Ekonomisk planering: Eftersom föräldrapenningen är lägre än vanliga lönen, är det viktigt att planera ekonomin.
- Prata med din arbetsgivare: Håll en öppen dialog med din arbetsgivare om din föräldraledighet. Informera om när du planerar att vara ledig och hur länge och om du har behov av deltidsarbete efter ledigheten.
- Ta reda på dina rättigheter: Under föräldraledigheten har du rätt att behålla din anställning och samma arbetsvillkor, och du är skyddad mot uppsägning på grund av ledigheten. Dessutom har du rätt att arbeta deltid, upp till 25 % tills ditt barn fyller åtta år eller avslutar sitt första skolår. Läs mer här: Föräldraledighetslagen
- Förbered dig på att gå tillbaka till arbetet: Planera barnomsorg i god tid. Det kan också vara bra att hålla kontakten med din arbetsplats under ledigheten för att hålla dig uppdaterad om vad som händer.
- Skydda SGI:n: Är du föräldraledig med ett barn som fyllt 1 år behöver du ta ut 5 dagar / vecka för att skydda SGI:n. Gör du inte det och till exempel blir sjukskriven påverkar det hur mycket sjukpenning du kan ta ut. Själva föräldrapenningen är skyddad under barnets två första år och påverkas inte.