Fler artiklar

Så får du upp lönen i höst!
  • spartips

Så får du upp lönen i höst!

Vad är egentligen en bra lön och förhandlar man upp den? Vad är det som får arbetsgivaren att säga ja till en löneökning? Pingis Hadenius och Nordax-Hanna reder ut vad som är viktigt att tänka på i en löneförhandling. Vill du höra hela samtalet? Lyssna på en Economistas podcast.

Vad är en bra lön?

Nordax-Hanna: “Vad som är en bra lön är en återkommande fråga i Economistas community. Bra inom citationstecken. Det är verkligen en definitionsfråga. Jag läste något svar där som sa att efter skatt ska du ha som riktlinje att tjäna ungefär lika många tusenlappar i månaden som din ålder.“

Pingis: “Det kan vara bra men tänk på att är man 20 år är det vanligt att man pluggar x antal år för att få upp lönen. Oftast är männen bättre än kvinnor på att kompensera för det. Det trots att det finns fler kvinnor som är högutbildade idag.”

Nordax-Hanna: "Ja, pluggar man kanske man inte börjar jobba förrän vid 30. Då ska man ju använda det i sin löneförhandling. Det ska löna sig helt enkelt. “

Hur får jag till en löneförhandling?

Pingis: “Något jag tycker är viktigt när det kommer till löneförhandling är att vara konkret. Det går inte att bara säga “Jag har så mycket att göra på jobbet”. Utan det handlar mer att visa vad jag har tillfört och vad jag har skapat för resultat.“

Nordax-Hanna: “Jag inser nu att jag har varit i förhållandevis få löneförhandlingar. Då har jag varit ganska oförberedd och chefen har förekommit hela diskussionen genom att slänga fram ett förslag. Om jag gjort en riktigt bra löneförhandling är det när jag bytt jobb. Kanske har det hängt ihop lite med att det inte varit livsviktigt att få just det jobbet. Jag har vågat gambla lite och önskat mer än vad man vågat om det varit ett drömjobb.”

Pingis: “Så kan det väl vara ganska ofta. Speciellt om den potentiella arbetsgivaren är stressad och behöver få nån på plats snabbt då är det oftast ett gyllene läge. Jag har varit i en sån situation där jag försökt att någon för den en roll länge. “

Nordax-Hanna: “Så är det med allting. Oavsett vad det gäller så kan du spela tuffare spel när du känner att du har övertaget. Men hur ska man tänka i en mer traditionell löneförhandling, om man är kvar på samma jobb? Har du några supertips Pingis?

Pingis: “Det beror ju lite på vad du jobbar med. Det vanligaste jobbet i Sverige idag är undersköterska. Där sitter man i en sits där det finns avtal att förhålla sig till som kollektivavtal som styr lönerna. Så är det ju i många yrken. Det är lättare att förhandla upp sin lön i tjänstemannasektorn. Där du kanske har en unikitet på nåt sätt. “

Nordax-Hanna: “Men om jag varken är unik eller är extra bra på något?”

Pingis: “Peka på resultaten. Att det här har jag skapat konkret och det här kommer jag att göra framåt. Alla är utbytbara men gör man ett ok jobb är det oftast jobbigt att ersätta en person. Det tar tid och kraft från organisationen. Du kan alltid påminna arbetsgivaren om att det blir jobbigt för dem att hitta en ersättare. Om du känner att du inte har något bättre argument.“

Vad motiverar arbetsgivaren att säga ja till en löneökning?

Nordax-Hanna: “När jag tänker på löneförhandling nu tänker jag mer på att förhandla med de som försöker få mig att öppna plånboken. Det är svårare att säga nej till en löneökning om den anställda har satt tydliga mål under året, följt upp och levererat på dem. Något annat jag ser som positivt är också om man gjort saker som inte riktigt ingått i ens arbetsuppgifter. Någon som kan kavla upp när det behövs. Att vara prestigelös. Framförallt tror jag för sin egen del att det är viktigt att man satt tydliga mål tillsammans med sin chef.“

Pingis: "Ja, det är svårt annars om man inte har någonting mätbart. Då kan det vara smart och säga. “Vi har inga mål att knyta min löneförhandling till så jag föreslår att det här ska jag klara av på 2 eller 3 månader.” Och att man sätter upp en ny tid om ett kvartal för att följa upp målen. Och om jag uppnått det här ska jag få en viss lön och har jag uppnått 80% av det ska jag ha 80% av den önskade lönen. Det går ju att göra det supertydligt. Sen ska man inte glömma bort möjligheten till en rörlig del, som en bonus. Inte att lönen behöver vara provisionsbaserad men att det kan handla om att du får extra semester om du gör något extra bra.”

Nordax image

Är det bra att förhandla om mer semester istället för mer lön?

Nordax-Hanna: “Jag tog ett jobb en gång där jag kände att det enda jag vill är att ha ett roligt jobb men också mycket semester. Istället för att förhandla om lönen så ville jag lägga till en veckas semester och fick det. Är det bra eller dåligt?”

Pingis: “Det jag tänker på är att det är så många som jobbar på sin semester för att man inte kan vara riktigt ledig. Jag var på en arbetsplats där man kunde dra av lite på sin lön för att få 9-10 veckors semester. Dels kan man ju räkna på det men frågan är om man verkligen är ledig då. Men för att räkna ut värdet ska du ta din månadslön och lägga på 12% som är semesterersättning och sen dela det i genomsnittliga arbetsdagar per månad, 21. Då får du ut värdet på vad en semesterdag är värd.“

Exempel

Månadslön 30 000 kr x 1,12 / 21 = 1 600 kr

“Så om hen får en löneförhöjning på 2 000 kr skulle det alltså generellt sett vara bättre att höja lönen än att få en extra semesterdag. Men det beror såklart också på hur hög skatten är.“


Har jag rätt till löneökning när jag är föräldraledig?

Pingis: “Det beror lite på hur länge du är föräldraledig. Är du delvis föräldraledig? Skapar du någonting medan du är borta? Jag har varit entreprenör länge och tänker hur ska företaget ha råd att betala det här? Samtidigt är det en självklarhet för den som är anställd få det. Men man är ju trots allt ledig.“

Nordax- Hanna: Oavsett tänker jag att det är viktigt att man säkerställer och räknar på det hemma. Så att det blir jämställt. Att den som inte är föräldraledig eller tar en mindre del kompenserar den andre för det. Föräldraledigheten påverkar ju inte bara inkomsten utan även pensionen.”


Pingis och Hannas checklista inför löneförhandlingen:

  • Ta reda på vad lönen för din roll och med din erfarenhet ligger på. Kolla lönestatistik eller ring runt till liknande företag.
  • Vad har du uppnått? Ta fram konkreta exempel på hur du uppnått dina mål.
  • Har du gjort saker utöver dina ordinarie arbetsuppgifter? Glöm inte att nämna dem!
  • Har ni inte haft mätbara mål? Se till att sätta upp konkreta mål inför nästa lönesamtal och kom överens om en löneökning med villkoret att du ska ha uppnått dessa mål.
  • Gick det inte att få igenom din önskade lön? Finns det något annat du värdesätter? Prova att förhandla om till exempel extra semester, ökat friskvårdsbidrag eller mobiltelefon…


Vill du ha fler tips? Lyssna på En Economistas podcast

Innehållet är baserat på En Economistas podcast: Avsnitt 39: ”Så får du upp lönen i höst”

Lyssna här

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank