Fler artiklar

Vad kostar det att skaffa barn?
  • relationsekonomi
  • hälsa och ekonomi

Vad kostar det att skaffa barn?

Finns det en optimal ekonomisk tajming för att skaffa barn? Vad behöver man tänka på inför andra, tredje eller fjärde barnet? Varför reser Pingis med resepotta? Och hur var det nu, skulle man barnspara eller inte? Pingis Hadenius och Nordax-Hanna går igenom de viktiga frågorna kopplade till ekonomi, blöjor och vab. Vill du höra hela samtalet? Lyssna på en Economistas podcast.

Pingis: “Kostnaden för ett barn kan dra iväg hur mycket som helst. Mat, kläder och blöjor kan bli en extra utgift på omkring 2 000 kr i månaden. Särskilt blöjor är dyrt och störst påverkan på ekonomin har självklart föräldraledigheten. Det är både din klassiska löneinkomst som påverkas men också pensionen som man ofta glömmer bort.”

Nordax-Hanna: “Sen är det mycket försäkringar och annat. Man räknar med att det första levnadsåret kostar ungefär 150 000 kr. Siffran för totalen fram till 19-års dagen kan nog skilja sig mycket beroende på var i landet man bor men räkna med ungefär på 1,7 till 1,9 miljoner i snitt. Det är ju det här grejerna med barnomsorg, inkomstbortfall och allt som man ska köpa - och resor. Men då är det fortfarande mycket som är exkluderat, som till exempel kostnader för större bil eller boende. “

Hur tänkte Hanna och Pingis innan de skaffade barn?

Nordax-Hanna: “Vi tänkte som vanligt inte alls. Det är lite så det funkar för mig. Börjar jag väl tänka blir det liksom för krångligt. Det första barnet var ganska oplanerat, surprise, surprise! Som tur var hade vi en ganska stabil plats i livet. Båda två hade fasta jobb. Men när barn nummer två skulle komma insåg vi att vi måste flytta till något större och då blev det mer prat om pengar.“

Pingis: “När jag bestämt någonting, vill jag börja jobba mot det direkt. Jag hade först inte planerat att skaffa barn utan tänkte på att jag ska fokusera på jobb och trodde att det här med barn är alldeles för stor sak både i tid och hur det skulle förändra mitt liv och självklart ekonomiskt. Men sen kom jag och min man tillsammans fram till att vi ändå ville skaffa barn och då började vi planera ordentligt. Däremot kunde jag inte vara föräldraledig på det sättet som jag planerat eftersom jag var mitt uppe i en bolagsaffär. Men min man hade möjlighet att vara det, så vi delade på föräldraledigheten.“

Finns det en optimal ekonomisk tajming för att skaffa barn?

Nordax-Hanna:” Dels är det ju optimal tajming rent åldersmässigt. Då hade väl egentligen den optimala tajmingen varit mycket tidigare men den ekonomiska tajmingen kommer ju för många senare. Men om vi fokuserar på pengarna skulle jag säga att det är svårt att planera helt. Man vet ju många som säger “Jag ska jobba i två år, sen ska jag bli gravid”. Det kan du ju inte veta. Du vet inte om det händer när du vill. Däremot kan du skapa rätt förutsättningar om du vet att du kommer vilja ha barn. Då är det bra att börja sätta undan pengar tidigt och tänka att det här är pengar som ska täcka ett inkomstbortfall i framtiden.“

Pingis: “Man bör inte vara i en ekonomiskt stressad situation för då tror inte jag att man är en bra förälder. Hur tråkigt det än låter är det kanske bättre att vara kvar på ett stabilt jobb. Om jag verkligen känner att det är viktigt för mig att ha barn. Då är det kanske viktigare än vilket jobb jag har eller vilken stad jag bor i. Bor du i en större stad kan det bli mycket billigare om du flyttar till en mindre stad till exempel. Och du kanske får anpassa livsstilen och leva ett tag utan bil och större resor.“

Hur kan vi hålla nere barnkostnaderna?

Pingis: “Du kan ha en cirkel med dem som har skaffat barn före dig, så kan du överta deras grejer för att sen skicka dem vidare till någon som har yngre barn. Ett annat bra spartips är att tidigt vänja barnen att inte ha blöja. Förutom att det är bra för miljön så sparar du pengar. Båda mina barn slutade med blöja vid ett års ålder. Köp en resepotta istället, den kostar ungefär 200 kr. De pengarna får du snabbt tillbaka. Sen har jag aldrig köpt en barnmatsburk. Min minsta tjej har nog ätit potatismos med avocado 90% av måltiderna, vilket hon älskar.“

Hur säkerställer vi att det blir ekonomiskt jämställt?

Nordax-Hanna: “Det är viktigt att tänka på vem som betalar för vad. Nu generaliserar jag men ofta är det kvinnor som som köper kläder eller saker till barnen och mannen tar andra kostnader som till exempel för boende, bil och båt. Jag tror det är viktigt att dela på kostnaderna för barnens kläder och aktiviteter. Det handlar också om att lära känna sitt barn. Att hänga med i barnets utveckling som att bland annat veta vilken storlek de har.”

Pingis: “Något annat att tänka på är att män generellt sett vobbar mer. Det vill säga att de kan köra digitala möten och fortsätta jobba när de har småbarn hemma. Medan kvinnor som jobbar i skola och inom vården i större utsträckning måste vara fysiskt på jobbet. De måste vabba och förlorar då en del av sin inkomst. Något som är viktigt att prata om för att komma överens om hur det ska kompenseras.“

Ska man spara till barnen och hur ska de tänka kring pengar?

Pingis: “Vi sparar till våra barn men vi har knappt något sparande i barnens namn utan vi har egna ISKn. Då kan vi hantera pengarna som vi vill och de är inte automatiskt tillgängliga när de blir 18. Men vi får se, senast imorse sa min 4-åring “mamma jag ska tjäna egna pengar”. Så jag tror inte att det kommer att behövas, vilket är mitt mål. Att jag ska lära mina döttrar att hantera pengar själva. De ska ha en egen drive för att tjäna pengar och inte vilja ha pengar av mamma och pappa.”

Nordax-Hanna: “Apropå det, en annan grej att fundera över när man skaffar barn, är att synka så att ni har samsyn kring barnens uppfostran kring pengar. Det blir ju skevt om du lever med någon som känns som en “slösa” och du själv är en “spara” och så ska barnen stå där mittemellan och inte riktigt veta vad som gäller. Man får ha någon form av gemensam tanke om hur vi vill att våra barn ska tänka kring pengar.”

Pingis: “Man bör granska den man ska skaffa barn med. Att ha de här ekonomiska samtalen, testa sin partner eftersom det kan uppstå ganska tuffa situationer om du har barn. I min värld har det betytt mycket att vi tycker lika. Vi är två väldigt olika personer men vi har samma inställning till hur barnen ska uppfostras och ekonomin kring det.”

Hannas och Pingis tips

  • Buffert - hitta en nivå som gör att du känner sig trygg
  • Prata innan ni skaffar barn för att skapa jämställda förutsättningar om det skulle hända någonting med relationen framåt. Planera, budgetera och kompensera för inkomstbortfall. Se till att det blir jämställt med vab och föräldraledighet.
  • Ha samsyn kring barnsparande och barnuppfostran kring pengar
  • Ha koll på vilka försäkringar ni ska ha

Vill du ha fler tips? Lyssna på En Economistas podcast

Innehållet är baserat på En Economistas podcast: Avsnitt 34: ”Vad kostar det att skaffa barn?”

Lyssna här


Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank