Fler artiklar

Vett och etikett - 9 frågor om swish och pengar
  • relationsekonomi
  • hälsa och ekonomi

Vett och etikett - 9 frågor om swish och pengar

“Jag swishar dig sen”. Har du hört den och sen aldrig sett röken av de där pengarna? Och visst känner man sig snål när man ber om en swish?. Men självklart råkade det vara den där kompisen som alltid "glömmer" att swisha. Hur hanterar man det? Och vad gör du när barnen alltid ber om en slant? Här går vi igenom de vanligaste frågorna om vett och etikett för swish och pengar.

1. Hur får jag kompisen att swisha tillbaka?

Det är lätt att känna sig snål om man behöver be om en swishning. Är din kompis medveten om att du lånade ut pengarna när du betalade? Eller tror hen att du bjöd? Vad har ni för relation? Köpte din kompis öl förra gången ni var ute? Då kanske det går jämt ut. Det bästa är att vara tydlig med det redan från början, säg “Jag kan ta det, så kan du swisha mig sen”.

2. Hur gör man med en kompis som alltid åker snålskjuts?

Är det alltid samma person som duckar för notan eller aldrig tar en runda i baren?

Om det är vänner du hänger med ofta är Splitwise eller liknande app super. Då skriver du bara in beloppet om du är den som betalar en runda i baren , ett restaurangbesök eller vad det nu handlar om. Då kan ingen ducka och man slipper swisha varje gång. Appen håller koll på vem som är skyldig vem pengar och hur mycket.

3. Vad gäller om man tar med andras barn på semestern?

Det bästa är om föräldrar som skickar med sitt barn tar upp diskussionen om hur de ska kompensera det ekonomiskt. Men ta annars upp det innan och gör upp. Fråga vad barnet har med sig i reskassa hemifrån , så kan ni anpassa er efter den.

4. Hur gör jag med barn som alltid ber om swish?

Det kan vara svårt att säga nej när barnen ringer och ber om pengar till fika med kompisarna. Ett sätt är att komma överens om en Swish-pott per månad så att barnet lär sig hushålla med pengarna och prioritera vad de lägger pengarna på. Annars är det lätt att hamna i något slags swish-beroende och att du av ren vana swishar så fort barnet behöver pengar.

Lästips: Så bygger du barnens ekonomiska självkänsla

5. Måste jag swisha till kollegans present?

En flyktig kollega fyller år och det kommer ett mejl om att du ska swisha pengar till en present. Behöver du vara med och kippa in? Det kan kännas lite påtvingat. Samtidigt blir det lite fel om du bara skulle bidra till presenter till en del av dina kollegor. Är det fler som känner likadant? Här behöver ni tillsammans ta ett beslut. Kanske är det bättre att avskaffa insamling till presenter? Alternativt att ni föreslår att företaget står för presenten när det gäller jämna födelsedagar?

6. Hur mycket får en bröllopspresent kosta?

När det kommer till vett och etikett för bröllop finns det inga regler för hur mycket man ska lägga på en bröllopspresent. Det beror helt enkelt på hur nära brudparet du står och vad du känner att du har möjlighet att lägga på en present. Om de önskar sig pengar, ska de aldrig be om en viss summa. Helst ska det också vara anonymt hur mycket varje gäst lägger.

I vissa fall förväntar sig brudparet inte någon present:

  • En kuvertavgift i de allra flesta fall ersätter bröllopspresenten. Ett brudpar som ber om denna typ av avgift förväntar sig inte någon present, utöver summan för kuvertet.
  • “Om gästerna åsamkas lite större kostnader i samband med festen, som resor och logi, ska brudparet tydligt meddela på inbjudan att bästa bröllopspresenten är gästernas närvaro vilket innebär att andra gåvor inte ges.” Magdalena Ribbing

7. Är det ok att be om swish när man “bjuder” på middag?

Nja, att be om swish för en middag i efterhand utan att ha varit tydlig om det innan, är inte att rekommendera. Har ni däremot kommit överens om att alla bidrar till middagen är det en annan sak. En annan lösning om du inte känner att du har råd men ändå vill bjuda hem folk, ordna en tekväll med hembakat bröd. Det är minst lika mysigt. Eller varför inte föreslå knytis hemma hos dig?

8. Vad gör jag om min partner är snål?

Stör du dig på din partner för att hen är snål? Det bästa ni kan göra är att prata om det. Försök att få en förståelse för varandras syn på ekonomi och pengar. Då är det lättare att hitta lösningar och kompromisser. Man behöver ju inte heller göra allt tillsammans. Drömmer du om en resa någonstans, ta med dina kompisar istället!

Tips! Spela Förspelet - 66 frågor om pengar

9. Bör jag låna ut pengar till familj och vänner?

Det kan vara svårt att säga nej om någon i din närhet behöver pengar. Men det första du bör tänka igenom är om du har råd att låna ut pengarna. Klarar du dig ekonomiskt om du själv skulle råka ut för oförutsedda kostnader?

Ta också reda på hur pengarna kommer att användas. Är det ett nödläge? Eller något hen skulle kunnat planera för? När kan du få tillbaka pengarna? Ta reda på så mycket som möjligt för att säkerställa att personen verkligen tänkt igenom och för att du ska kunna ta ett bra beslut. Det är bra att komma överens om en betalningsplan.

En annan viktig sak är risken att er relation påverkas negativt om vännen eller släktingen inte betalar tillbaka inom den tid som ni kommit överens om. Är det värt den risken?

I det fall du bestämmer dig för att låna ut pengarna, se till att ha allt skriftligt. Både på beloppet du lånat ut och när pengarna ska betalas tillbaka. Det är en säkerhet både för dig och den du lånar ut pengarna till.


Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank