Fler artiklar

4 knep för att vinna en budgivning
  • bostad

4 knep för att vinna en budgivning

I Sverige blir det oftast budgivning när du ska köpa en bostad. Säljaren hoppas på ett högre pris än det som står angivet i annonsen. En budgivning kan vara stressande när du väl fastnat för en bostad du gillar. Därför är det bra att förbereda sig på hur en budgivning går till och vilka knep du kan använda för att öka chanserna att vinna - utan att gå över din maxgräns.

Ha koll på reglerna för en budgivning

Om du aldrig köpt en bostad tidigare eller varit med i en budgivning är det bra att ha koll på reglerna. Här är tre saker som är bra att känna till:

  • Ett bud är inte bindande
    Bud är aldrig bindande. Du kan när som helst dra tillbaka ditt bud om du skulle ångra dig. Säljaren har också rätt att ångra och inte genomföra affären - så länge köpekontraktet ännu inte är påskrivet.
  • Säljaren styr budgivningen
    Säljaren bestämmer hur budgivningen ska gå till och vilket bud som vinner. Sålänge köpekontraktet inte är påskrivet kan säljaren avbryta försäljningen under en pågående budgivning eller acceptera ett bud som kommit in efter att en budgivning avslutats.
  • Mäklaren har ansvar över listan med bud
    Mäklaren ansvarar för att hålla koll på uppgifter om budgivarna och alla bud som kommer in. Till dess att ett köpekontrakt är undertecknat av säljaren och köparen måste mäklaren ta emot och vidarebefordra alla bud till säljaren.

Bestäm din maxgräns

Vad har du råd med? Och vad är du villig att betala för bostaden du ska buda på? Det är lätt att en budgivning skenar iväg och risk finns att du dras med och budar ett överpris. Men har du koll på priser för likvärdiga bostäder i området och din egen budget är det lättare att stå fast vid din maxgräns.

Gör ett seriöst intryck hos mäklaren

Oavsett vilken strategi du väljer är det viktigt att ge ett bra intryck hos mäklaren. Var tillgänglig så att mäklaren förstår att du vill lägga ett bud och visa att du är en seriös spekulant. Informera mäklaren om att du har finansieringen redo för den aktuella prisnivån, men avslöja såklart inte vad din smärtgräns är.

Välj en strategi

1) Lägg ett bud innan budgivning

Även för säljaren kan en budgivning vara stressande och kanske lockar en snabb affär. Kolla upp vad motsvarande lägenhet gått för i samma område och lägg ett bud i närheten av det priset innan budgivningen. Här finns såklart en risk att säljaren vill chansa och se vad en budgivning skulle ge. Det kan vara bra att lägga budet med en tidsbegränsning som till exempel betänketid på en dag, för att lägga lite press på säljaren att bestämma sig.

2) Trötta ut

Genom att direkt komma med ett bud så fort mäklaren kommit med ett nytt ska du försöka trötta ut motståndaren. Höj med små belopp, så t.ex om motståndaren höjt med 100 000 kr, höjer du blixtsnabbt med 10 000 kr. Med den här strategin upplevs du sådär irriterande energisk och bestämd att vinna budgivningen. Det kan leda till att motståndaren tänker att det inte är någon idé att fortsätta och hoppar av.

3) Skräm bort

Precis som i poker där du ibland måste bluffa och få dina motspelare att tro att du sitter på en riktigt bra hand - kan det vara en lika smart strategi vid budgivning. Höj rejält och bjuder någon högre - höj igen och högt! På det här sättet får du dina motståndare att misstänka att du sitter på en budget som kanske är högre än deras och de hoppar av. Risken är förstås att du tar i onödigt högt och att de ändå tänkt att hoppa av innan ditt bud. Det gäller som alltid att ha koll på bostadspriserna i området för att undvika överpris.

4) Spräng psykologiska gränser

Det är vanligt att man bestämmer sig för en jämn maxgräns som till exempel 2 miljoner, 2,5 miljoner osv. Se därför till att lägga dina bud strax över över de psykologiska gränserna och hoppas på att din motståndare inte går över sin maxgräns.

Till sist, det finns för och nackdelar med alla dessa strategier men att förbereda dig väl inför en budgivning och välja en strategi, kommer ge resultat i slutändan. Lycka till, vi håller tummarna för att drömlägenheten blir din!

Fixat lånelöfte än? Hos oss kan du få bolån utan fast anställning

Är du projektanställd, vikarie eller frilansare? Hos oss kan du få bolån oavsett anställningsform. 

Räkna på ditt bolån

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank