Fler artiklar

Delad eller gemensam ekonomi - vad är bäst?
  • relationsekonomi

Delad eller gemensam ekonomi - vad är bäst?

Bråk om pengar förekommer ganska friskt i förhållanden och kan tillslut bli en orsak till skilsmässa. Ofta handlar det om att man inte pratat igenom ordentligt hur hushållsekonomin ska organiseras och irritationen ligger där och gnager. Ju klarare bild ni har av hur ekonomin ska skötas, desto mindre risk för konflikt. Här kommer därför lite guidning för hur ni kan lägga upp er ekonomi beroende på er situation.

100 % gemensam ekonomi

Inte en så vanlig lösning när man precis flyttat ihop men förekommer bland par som varit gifta länge. Här slås era inkomster ihop till en enda pott oavsett hur mycket var och en tjänar. Ni använder potten till alla utgifter och sparkapital. Den här modellen är enkel att organisera och ni slipper hålla på med massa beräkningar. Däremot kan det förstås innebära att den ene i förhållandet har dyrare vanor och irritation och konflikter kan lätt uppstå.

Ett gemensamt konto för hushållsutgifter

Ni bestämmer en summa som ni ska lägga varje månad och vad dessa pengar ska användas till, som t.ex. alla utgifter som rör det gemensamma hushållet. I det här fallet sköter du din egna ekonomi för privata utgifter och du kan lyxa till det ibland utan att din sambo har anledning att lägga sig i. Denna modell passar om ni har ungefär lika stora inkomster.

Dela utifrån vad ni tjänar

Här har ni också en gemensam pott för gemensamma utgifter som rör hushållet men är din partners inkomst 40% högre än din, bidrar han/hon med 40 % mer varje månad. Ni har fortfarande egen ekonomi för privata utgifter. Det här alternativet passar när era inkomster skiljer sig markant.

Helt separerad ekonomi

Är ni särbos kan det passa att ha en helt separerad ekonomi men bor ni ihop så är det svårt att ha helt skilda ekonomier eftersom det alltid finns gemensamma kostnader. I det fallet är det enklast att ändå ha en gemensam pott för just hushållsutgifter men att var och en sköter sina privata utgifter och sitt sparande.

Gemensamt bolån för bättre villkor

Oavsett hur ni bestämmer att dela upp ekonomin kan det vara värt att tänka på att gemensamma lån ger bättre villkor. När det gäller bolån innebär det oftast en ekonomisk fördel att ha en medsökande. Eftersom bådas inkomster räknas in har ni större möjlighet att klara av kostnaderna och detta brukar oftast innebära en lägre ränta, högre lånebelopp och bättre villkor. Hos oss på Nordax Bank kan ni ansöka om bolån även om ingen av er har fast anställning.

Ingen fast anställning? Vi hjälper dig med bolån.

Läs mer om bolån

Samla lånen och sänk era månadskostnader.

Samla lån

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank