Hur blir man ekonomiskt fri?
Vad är ekonomisk frihet och hur uppnår man ett liv utan pengabekymmer? Pingis Hadenius och Nordax-Hanna ringer upp Maribel och Oskar Lindberg, författarna bakom Ut ur ekorrhjulet, för att vässa sparsamhetsmusklerna. Vill du höra allt som sas? Lyssna på en Economistas podcast
Vad är ekonomisk frihet för er?
Oskar: Ekonomisk frihet är att inte behöva arbeta om man inte vill. Det betyder inte att vi aldrig gör någonting utan vi väljer själva hur mycket och när vi vill arbeta. Till skillnad från ekonomiskt oberoende så ingår det ett visst mått av smart sparsamhet. Ekonomisk frihet blir tillgängligt för fler genom att du kan leva gott på en liten summa pengar.
Maribel: Ja, för oss handlar det alltså mycket mer om den här sparsamma livsstilen. Att vi har sparat så att vi klarar oss helt enkelt och den nivån har vi definierat utifrån våra behov.
Hur var det att ställa om och dra ner på konsumtionen?
Maribel: Vår konsumtionsnivå har nog aldrig varit jättehög från början men jag skulle säga att den kanske var som de flesta medel- till höginkomsttagare i Sverige. Men även om vi aldrig har varit några stora spenderare så är det klart att vi har behövt sänka den lite.
Oskar: Vi överraskade oss själva. Det typiska medelinkomstlivet är så exceptionellt ineffektivt. Du spenderar pengar på mycket som du egentligen inte får ut tillräckligt mycket av. Vi förvånades av vilken sparpotential som fanns och hur lite vårt liv förändrades när vi började spara.
Hur lång tid tog det tills ni blev ekonomiskt fria?
Maribel: Vi bestämde oss för att göra det här 2011 och det tog lite drygt 6 år att nå den önskade nivån. I början trodde vi att det kanske skulle ta 12 år. Vi hade två inkomster och vi tänkte att vi klarar oss på den lite högre ( 45 000 kr, 2011) och sparar den lägre inkomsten ( omkring 35 000 kr, 2011) . Efter några månader hade vi en sparkvot på omkring 45 % genom att vi vara mer ekonomiskt smarta.
Hur placerade ni era pengar under den här tiden?
Oskar: Inledningsvis amorterade vi på huset för att få en rimlig skuldsättning. Efter det satsade vi på aktier. I början på året räknade vi ut hur mycket vi skulle kunna sätta undan varje månad. Vi försökte inte tajma marknaden utan köpte för det fasta beloppet varje månad oavsett börsens svängningar. Under den tiden var jag aktiv och letade reda på bolag som vi tyckte var lite extra bra. Nu har vi istället stabilare utdelningsaktier eftersom vi har andra saker vi vill lägga tid på.
Vad sparar ni in på?
Maribel: Dels var det de här standardgrejerna; Vi har alltid med matlåda till jobbet och vi försöker samåka så mycket som möjligt. Oskar är den som gillar att handla mat och ser till att hitta bra erbjudanden och jag handlar kläder på second hand till barnen. Men de största vinsterna upptäckte vi när vi började hålla oss i vårt närområde. Bilen får stå och vi gör utflykter till fots eller cykel.
Oskar: Det som kortsiktigt ger mest effekt är det du handlar dagligen eller varje månad som mat och kläder. Det är vanligt att man köper onödigt mycket eller helt fel saker. Jag kan själv känna igen mig i det. Att komma hem med tre skjortor som jag inte behöver istället för ett par byxor som var det som jag egentligen skulle köpa.
Hur lagar ni billig mat?
Oskar: Vi veckohandlar inte utan jag går till affären ganska ofta och kikar om det finns några bra erbjudanden och vi tar vara på svinn. Men det gäller ju att man tycker det är kul att gå i mataffärer.
Maribel: Jag tror även på att vara flexibel. Att undvika att följa recept för det är då du upptäcker att du måste köpa grejer som saknas.
Oskar: Ja, du kan göra om rätter lite grann. Som att välja att ha lite mindre kött och lite mer bönor.
Maribel: Vi ser också till att alltid äta upp det som vi blir över. Det behöver inte alltid bli en komplett matlåda utan jag plockar ihop det som finns i kylen.
Oskars och Maribels 4 tips för att hålla matkostnaderna nere:
- Handla utifrån veckoerbjudanden, efter säsong och mat med kort datum.
- Laga mat från grunden, undvik så mycket färdigmat och halvfabrikat som möjligt.
- Ta vara på allt. Håll svinnet lågt. Ät upp det som blir över.
- Var flexibel och beredd på att plocka ihop lite vad du har i kylen istället för att följa ett recept till punkt och pricka.
Hur ofta reser ni?
Maribel: Ett riktmärke är vart tredje år om det är längre flygresor. Är det resor inom Europa skippar vi flyg och tar bilen. Reser vi långt är det till Mexico eftersom jag har släkt där. Då är vi oftast borta minst två månader.
Oskar: Det är såklart en kostnad att resa så vi försöker vara lite smarta där också. Vi har upptäckt att ju längre du är borta desto mindre blir priset per dag. Då satsar vi också på att hyra ut vårt hus. Uthyrningen har finansierat boendet där vi har varit.
Vad är de största vinsterna med ekonomisk frihet?
Maribel: För oss har ekonomisk frihet alltid varit att du äger din tid. Livet kommer alltid att innehålla lite roligare och lite tråkigare saker men att du ändå skapar ett större utrymme för det du faktiskt vill göra. Det blir också lättare att vara flexibel med sin tid. Nu kommer en härlig period med vår och sommar. Då är det skönt att vara ute i trädgården och kunna göra saker utomhus. Medan under hösten när det ändå är mörkt och tråkigt så väljer jag att ha fler jobbuppdrag.
Vill du ha fler tips? Lyssna på En Economistas podcast
Innehållet till intervjun är baserat på En Economistas podcast: Avsnitt 26: ”Så blir du ekonomisk fri”.