Fler artiklar

Vad är investeringsbedrägeri?
  • säkerhet och bedrägerier

Vad är investeringsbedrägeri?

Låter något för bra för att vara sant? Då är det förmodligen det. Iallafall när det kommer till investeringar. Investeringsbedrägeri innebär att någon lurar dig att investera dina pengar i något som inte existerar eller inte är vad det utger sig för att vara. Bedragarna lovar ofta stora vinster med låg risk. Det kan till exempel handla om falska aktier, fonder, kryptovalutor eller fastighetsprojekt.

Hur går investeringsbedrägerier till?

Investeringsbedrägerier kan gå till på olika sätt beroende på vilken typ av bedrägeri det är frågan om, men de följer ofta ett liknande mönster:

  • Kontakt och förtroende: Bedragarna kan kontakta dig via telefon, mail, sociala medier eller genom personliga möten. De kan utge sig för att vara legitima finansiella rådgivare eller representanter för välkända företag.
  • Övertygande presentation: Bedragarna presenterar en till synes trovärdig investeringsmöjlighet. För att övertyga dig kan de presentera falska dokument, professionella webbplatser och till och med falska vittnesmål från andra "investerare" som påstås ha tjänat stora summor pengar.
  • Tidspress och exklusivitet: För att få dig att agera snabbt utan att hinna tänker eller göra research, skapar bedragarna en känsla av brådska genom att hävda att investeringsmöjligheten är tidsbegränsad eller exklusiva för just dig.
  • Initial avkastning: I vissa fall kan bedragarna betala ut en liten avkastning tidigt för att vinna ditt förtroende och uppmuntra dig att investera mer pengar.
  • Försvinner spårlöst: När bedragarna är nöjda med summan de fått in, försvinner de ofta utan ett spår.

Olika typer av investeringsbedrägerier

Det finns olika metoder som bedragare använder för att lura dig på pengar.

  • Falska kryptovalutor: Det har blivit alltmer populärt att investera i kryptovalutor, en trend som bedragarna gärna utnyttjar. De skapar då falska kryptovalutor och erbjudanden om snabba vinster.
  • Ponzi- och pyramidspel: Det här är en klassiker där de första investerarna får avkastning från pengar som nya investerare sätter in, snarare än från faktisk vinst. Det funkar tills det inte kommer in mer pengar och då kollapsar hela systemet.
  • Pump and dump: Bedragarna köper mycket aktier i ett litet företag och sprider sedan falsk information för att få fler att köpa. När priset går upp, säljer de sina aktier och lämnar de andra investerarna med förluster när aktiekursen kraschar.
  • Falska investeringsplattformar: De skapar professionella webbplatser som ser legitima ut och erbjuder investeringar i allt från kryptovaluta till fastigheter. När du väl har satt in dina pengar får du aldrig se dem igen.
  • Telefon- och nätbedrägerier: Bedragare ringer eller kontaktar dig via sociala medier och utger sig för att vara finansiella rådgivare eller investeringsproffs. De kan vara mycket övertygande och pressar dig att investera snabbt.

Hur kan jag skydda mig?

Genom att vara försiktig och göra din hemläxa kan du minska risken att bli lurad av investeringsbedrägerier. Det handlar om att vara extra vaksam och inte låta sig lockas av snabba pengar.

  • Gör din research: Innan du investerar, kolla upp företaget eller personen som erbjuder investeringen. Leta efter recensioner, nyheter och se efter om de är registrerade hos Finansinspektionen.
  • Var skeptisk mot garanterade vinster: Om någon lovar hög avkastning med låg risk, är det ofta för bra för att vara sant.
  • Kontrollera legitimiteten: Kontrollera i Finansinspektionens företagsregister att företaget existerar och har nödvändiga tillstånd och registreringar.
  • Lita på din magkänsla: Om något känns fel eller om du känner dig pressad att investera snabbt, ta ett steg tillbaka och ta en funderare.
  • Var försiktig med personlig information: Ge inte ut personlig eller finansiell information till okända personer eller företag.

Vad ska jag göra om jag drabbats av investeringsbedrägeri?

  1. Kontakta din bank för att försöka stoppa betalningen om du har gjort en sådan
  2. Gör en polisanmälan, ring 114 114 eller gå till en polisstation
  3. Rapportera händelsen till Finansinspektionen så att de kan varna andra.

Vill du ha fler tips?

Läs mer här: Säkerhet och bedrägerier

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisationsnummer: 556647-7286

Styrelsens säte: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank